Ge moet er tegen praten!

Geplaatst op: 28 oktober 2009 door margogogo in Frustraties, Life

dead flower Bloemen en planten gaan in mijn buurt altijd kapot. Met mijn buurt bedoel ik niet mijn straat maar effectief bij mij thuis. Ik kan geen bloempotje of plantje op de vensterbank zetten of ‘t is al versloenst verdord.

Eender welk kersvers prachtig en gezond florerend plantje gaat bij mij in de korste keren naar de haaien. Ik heb vanalles al in huis gehad maar ‘t is dus echt geen avance hé. Heb ik vroeger jaren misschien iets te dikwijls luidop gezegd dat ik de meeste bloemen niet graag zie? Het is wel zo, ik hou eigenlijk enkel vooral van wilde bloemen maar die moet ge dan niet in een potje gaan zetten natuurlijk. Grote bloemen zijn al zeker niet mijn ding, geef mij maar de klein bloemetjes, zoals eender welk soort klokje, eender welk kleingebloemd kruid, akkerdisteltjes, dotterbloemekes, vergeet-mij-nietjes, madeliefjes, bosanemoontjes… allez, kleine bloemekes waar een normaal bloemenliefhebber wellicht geen oog voor heeft.

Mijn ma was een geweldige bloemenliefhebster. Met ne schonen bloemekee kon je haar altijd verblijden. Ze had binnen en buiten altijd wel een knap allegaartje aan planten en bloemen, die ze uitstekend verzorgde en waar ze zo echt kon van genieten. Mij heeft ze meermaals willen overtuigen van die kleurenpracht maar ‘t is haar nooit echt gelukt. Zij begreep niet dat die diversiteit aan fleurige kleuren bij elkaar in een border veel te druk en chaotisch, en dus niet mooi vond. En u begrijpt dat ook niet, neem ik aan.

Toen ze overleden was en haar huis werd leeggemaakt ging alles wat flora was mee bij mijn broer en schoonzus. Zij bezitten ook zo’n tuin waarin alles wat kleur heeft kan en mag gedijen en ook hun vijver is geheel omringd door planten van allerlei allooi . Mijn broer had alle groen mee, behalve 1 grote hangplant (ik ken de naam niet), die wou ik per se want die had ik altijd super mooi gevonden, die ging al kweetniehoeveel jaren mee. En die wou ik, als herinnering aan haar, een mooi gekozen plaatsje geven bij mij thuis. Ik zou die prachtige groene plant koesteren en heel goed verzorgen. En dat deed ik ook. Ik praatte er zelfs tegen. En toch, helaas, begon de plant na een aantal maanden van haar beste pluimen te verliezen. De takjes werden bruiner en bruinern het plantje droogde uit, ondanks het op tijd en stond water geven zoals mij werd geadviseerd. Uiteindelijk is de hele plant compleet kapot gegaan. Verdomme toch. Het was er nochtans een die praktisch niks van onderhoud nodig had en toch slaagde ik er weer in om een jaren oude goed verzorgde gezonde plant te doen afsterven. Snapt gij daar nu iets van?

Om toch wat groen in huis te hebben heb ik me dan maar een aantal bloempotjes met plastieken plantjes aangeschaft. Gelukkig lijken ze net echt, wat Elke en Breeg vorige zaterdag bevestigden door me te vragen: “ooo wat een mooie plantjes, welke zijn dat?” Op het gevaar af dat ik vierkant uitgelachen zou worden heb ik hen toch maar de waarheid verteld en toegegeven dat ze zo nep waren dat de tieten van Pamela Anderson.  Een paar maanden geleden had ik een vriendin op bezoek die me hetzelfde vroeg. Tegen haar jokte ik dat het verse tuinkruiden waren die ik gebruikte in mijn kokeneten *grin*. “Maar allez”, zei ze heel serieus, “waarom zet je ze dan niet lager bij het aanrecht, dat is toch niet praktisch daar boven op de kast?” Ik kon mijn lach niet meer bedwingen en biechtte de geplastificieerdheid van mijn huisplantjes dan maar op.

dead fish By the way, het is zelfs blijkbaar niet alleen met flora dat ik problemen heb, ook met fauna zit het niet snor. Smurf kreeg na lang zeuren uiteindelijk 3 koudwatervisjes van me. Hij had ze zorgvuldig uitgekozen in de dierenspeciaalzaak en ze meteen een naam gegeven en al. Het waren 3 kleine snoezige visjes met grappige fladderstaartjes, ik weet niet welke soort precies, ergens toch iets uit de familie der goudvisjes, geloof ik.  We kwamen compleet geëquipeerd buiten, met een kar vol visjesspullen; een ruime visbassin, speciaal visjesvoer, plastieken plantjes, gekleurde steentjes,… allez, het prachtigste en frivoolste decor dat een vis zich kan wensen.  Na 2 dagen werd het water troebel. Drie dagen later nog troebeldererig. 5 dagen later zag je de visjes al helemaal  niet meer van troebelerderigheid.  Mijn broer dan maar om raad gevraagd, en hij gaf me zuurstofplantjes en een paar slakken mee, dat zou het water zeker lange tijd klaar houden. Niet dus. Na een paar dagen hingen de visjes doodstil te hangen, eentje hing zelfs bijna op z’n ruggetje, wat betekent dat de tijd van gaan stilaan gekomen was. Al die troep er dan maar weer uitgehaald, water ververst, visjes er terug in, en hup, er kwam weer leven in en dartel als waterjuffertjes zwommen ze weer levendig rond zoals voorheen. De bokaal werd ook weer zoals voorheen. Troebel. Om een kort verhaal lang te maken: mijn broer is de hele visjesreutemeteut komen halen om bij hem thuis te achterhalen wat het probleem is. Ze staan intussen 4 weken bij hem, in dezelfde visbassin, met dezelfde plantjes, op dezelfde plaats qua licht, met dezelfde steentjes, met dezelfde slakken, met hetzelfde voer…IN HELDER PROPER EN KLAAR WATER! Hij heeft er in 4 weken tijd nog geen poot aan moeten uitsteken. En nu gij!

Advertenties
reacties
 1. ed blogt schreef:

  Potverdrie da’s malheur hebben!
  de enige plant die ik kan houden is een sanseveria, ge weet wel, vrouwentongen. Al de rest sneuvelt ook binnen de kortste keren, maar ne sanseveria is echt wel sterk.

  Vissen wil ik niet meer in huis halen, want mijn katten eten die op. ’t is te zeggen, mijn katten halen die uit hun bokaalke, en de hond eet ze op. Teamwork noemen ze dat…

 2. tricky schreef:

  ik praat en praat en praat, de hele dag door … maar toch gaat hier jaarlijks een klein fortuin op aan het begraven en opnieuw aankopen van plantjes hoor!
  aan levende wezens (fauna) waag ik me zelfs niet…

 3. ed blogt schreef:

  Weet je, het ligt misschien aan je water!!

 4. madameblogt schreef:

  Plantjes houden van licht. Hou je daar voldoende rekening mee?

 5. Janina Modaal schreef:

  Het is gewoon een complot.

 6. elke schreef:

  Slechte vibes. Het zal aan den coiffeur liggen…

 7. ed blogt schreef:

  ze plegen misschien gewoon zelfmoord?

 8. Stef Flater schreef:

  Zou verhuizen niet helpen? Of een man in huis? Of… Ik weet het niet hé. :-(

 9. elke schreef:

  Ed, je bent hilarisch!

 10. zeezicht schreef:

  Vissen zijn ook niet mijn ding!
  Planten wel en het zou wel eens kunnen dat jouw zo geliefde plant de geest gegeven heeft, omdat je haar van plaats hebt verhuisd.
  Het enige dat je dan kan doen is andere plaatsen proberen om te zien of ze zich herpakt.
  Bij mij zijn het de snijbloemen die onmiddellijk doodgaan.

 11. breeg schreef:

  Mijn 2 planten blijven het tot mijn verbazing erg goed doen… ik geef ze water en wat extra meststoffen als ik er aan denk. Praten doe ik er niet veel tegen, maar ze krijgen wel veel hardrock te horen… misschien een tip hé Margo… leg eens wat cd’s van Iron Maiden op :-D

 12. chelone schreef:

  Bij gelegenheid geef ik je eens een stekje van een voor mij onbekend maar mooi vetplantje dat zelfs in mijn huiskamer overleeft. (ook gekregen,van madame Menck.)

 13. micheleeuw schreef:

  Ik denk ook dat het aan het water ligt. Kan toch niet anders ?

 14. veerle schreef:

  Als kind had ik jaren aan een stuk vissen. Toen verhuisden we. En veertien dagen later waren ze dood.
  Het moet aan het water gelegen hebben. Bij jou is dat waarschijnlijk ook zo.

  Met planten heb ik ongeveer hetzelfde probleem. Alleen een ficus benjamin wil in mijn omgeving groeien.

 15. klaproos schreef:

  whahahaha
  nee het is duidelijk, het zit jou niet mee, hou jij je maar bij palstic spul, ze hebben ook rubber eendjes die je kunt laten zwemmen :-)
  niks voor jou :-)

 16. Menck schreef:

  Heeft je aquarium eigenlijk een filter? Pure noodzaak, zoiets. En gebruik nooit ofte nimmer een ronde viskom. Worden die beesten – letterlijk – gek van.
  De meeste kamerplanten sterven dan weer door a) overbegieting, b) lichttekort (wel direct zonlicht vermijden!) en c) overbemesting.

 17. watervrouwtje schreef:

  ja,je komt wel voor problemen te staan hé,onverklaarbaar,maar dat komt nog voor

 18. Margo schreef:

  @ ed blogt
  Vrouwentongen komen hier niet binnen, sterke plant of niet. Zo’n lelijke plant, yuk! Da’s goed voor op de flap van een boek, maar niet voor in uw huis te zetten. Tenzij je honderd jaar wordt binnenkort :- )

  @ Marc
  Allez Marc, wa zegde gij nu…ocharme die beestjes…die kunnen daar toch niks aan doen?

  @ tricky
  Aha, een soortgenote. Praten helpt dus niet, da’s hiermee bevestigd

  @ ed blogt
  Aan mijn water zal’t nie liggen, Ed. Aan ’t leidingwater daarentegen…

  @ madame
  Jawel madame, ze stonden noch in de vlakke zon noch in het donker…ze stonden ideaal, zei mijn broer

  @ Janina modaal
  Een complot?! Aaaarrgghhh! *wordt achterdochtig tegenover alles en iedereen*

  @ Elke
  Denkte? Mobaneentgi

  @ ed blogt
  Jahaaa, ze verzuipen zichzelf!

  @ Elke
  Ja, Ed, ge zijt hilarisch.

  @ zeezicht
  Mja, dat zou wel kunnen, maar hoe verklaar je dan dat de planten die mijn broer meenam wel al jaren mooi en gezond blijven?

  @ Breeg
  Eigenlijk…zou kunnen…mijn broer is ook ne heavy rocker…en de muziek staat daar ook dikwijls keiluid…hm…zou dat…?

  @ chelone
  Awel da’s goed, Chelone, ik wil het zeker eens proberen met dat vetplantje

  @ micheleeuw
  mijn broer woont in hetzelfde dorp…da klopt nie

  @ Veerle
  Zie @ micheleeuw

  @ klaproos
  ge moet daar nie mee lachen hoor seg, dit is ernstig! ;-)

  @ Menck
  Nope, ons -rechthoekig- aquariummetje heeft geen filter en dat hoeft blijkbaar niet als er echte zuurstofplanten en slakjes inzitten, zo zie ik bij mijn broer. Dat water is echt nog steeds zuiver, zag ik dit weekend. Je ziet de zuurstofbubbeltjes mooi stijgen…
  Wat de planten betreft; ik verzorg ze zoals het moet, niet te veel en niet te weinig

  @ watervrouwtje
  Juist, ’t is niet te verklaren. Ik ben niet de enige die verbaasd is, ook mijne pa en mijn schoonzus kunnen het nauwelijks geloven

  Merci allemaal voor jullie advies, raad, tips en andere commentaren.

 19. elke schreef:

  Ik heb vrouwentongen/sanseveria’s, ik heb u daar nog niet over horen klagen eigenlijk…

 20. Margo schreef:

  @ Elke
  Moest ik u met een verwijt over die lelijkers dan in verlegenheid brengen, terwijl je zo lief was om me in je huis te slapen te leggen en eten te geven? Nee toch?
  (ik heb ze niet opgemerkt, eigenlijk)

Wat denk jij hierover?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s