This makes me pissed!

Geplaatst op: 23 maart 2009 door margogogo in Actueel

Hoe is het mogelijk dat een klotewet een opgeleefde vrouwtje van 93 ertoe drijft om zelfmoord te plegen!? Ze vraagt zelf om euthanasie omdat ze opgeleefd is en er de zin niet meer van inziet om nog langer dag in dag uit aan dat bed gekluisterd te liggen. Ze wil liever niet wachten tot de dood haar zelf komt halen. 

Ze heeft een mooi en gelukkig leven gehad maar nu is ze op. Ze heeft alles perfect geregeld met haar kinderen en kleinkinderen en haar familie respecteert haar wens om op een menselijke en waardige manier te willen sterven. Maar die verdomde klotewetgeving die met duistere haken en louche ogen aaneenhangt heeft daar geen oren naar.

Je mag wel zelfmoord plegen, dat is je volle recht, maar je leven na 93 jaar op een waardige manier afronden, zonder onnodige pijn te moeten lijden, nee, dat kan en mag niet.

“ze is nog te gezond. Ze ziet nog niet genoeg af. Ze is nog niet terminaal genoeg” …daar komt het op neer. Is een oudje van 93 die dag in dag uit in bed moet liggen omdat haar lichaam helemaal op is, niet terminaal genoeg? Verwachten ze dat dat mensje nog een heel pak happy en vreugdevolle jaren tegemoet zal gaan misschien?  Ze vraagt verdomme zelf om aub te mogen heengaan, want ja, zo pienter is ze nog, ze is nog bij haar volle verstand en is zich 100% bewust van haar keuze en haar wens.

Dat haar geest de geest nog niet heeft gegeven is blijkbaar een gegronde reden om haar wens niet te respecteren.

Nee madammeke, gij komt pas in aanmerking voor een menswaardig heengaan zodra je lijdt aan een vreselijke ziekte en liefst zo’n wrede waarbij je zoveel mogelijk afziet. En luister eens, madammeken, ge zoudt zelfs uw kans nog vergroten als ge het kunt klaarspelen om ook nog geestelijk af te takelen! In dat geval zou het wel eens kunnen zijn dat we daar eventueel misschien eens gaan over nadenken, en passant. En dan maar hopen dat ge niet te snel aftakelt want als ge niet meer in staat zijt om uw vraag naar euthanasie deftig en duidelijk te formuleren, dan hebt ge wel weer pech, natuurlijk…

Dus wat doet dat vrouwtje? Ze probeert zelfmoord te plegen door haar polsen over te snijden. Die poging is niet gelukt. En nu is ze in hongerstaking.

Haar familie kan niets anders doen dan lijdzaam toekijken hoe zij traagjes doodgaat van ontbering. Is dit 2009?!

Interview: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.493979?mode=popupplayer

Advertenties
reacties
 1. annava schreef:

  Inderdaad. Frustrerend, maar ze moeten ergens een lijn trekken natuurlijk.
  Ik vind het straf dat mensen die blind zijn (want dat is ongeneeslijk) wel in aanmerking kunnen komen voor euthanasie en zij weer niet. Achja, onrechtvaardigheid zal er altijd zijn. Eigenlijk moeten we al blij zijn dat er zoiets als euthanasie bestaat in België, er zijn niet veel landen die dat hebben hoor.

 2. Madame schreef:

  Ik vroeg me af waarom Hugo Claus wel en dat vrouwke niet.

 3. Tantieris schreef:

  Ik las het ook … en voelde net hetzelfde. Zo erg!

 4. lia schreef:

  goeie vraag van de Madame hier boven want die werd wel geholpen … trieste zaken, daarom kan je beter zo iets van te voren in een akte vast laten stellen … of met een familielid of vriend(in) afspreken wij hebben dat ook gedaan namelijk, als mjn vriendin er als een kasplantje bij komt te liggen aan de beademing en zo dan trek ik de stekker eruit! and set the spirit free! hier in Nederland wordt dat wel getolereerd en uitgevoerd … ja dit mensje ligt te wachten tot haar hartje zal stoppen en dat zal zeker sneller zijn dan verwacht op 93 jarige leeftijd, ik hoop het vor haar en dr familieleden …

  {-♥-}

 5. tijdtussendoor schreef:

  Heel erg als je op deze manier afscheid van het leven moet nemen.

 6. zeezicht schreef:

  Net als Madame dacht ik aan Hugo Claus.
  Onmenselijk!!!

 7. Margo schreef:

  @ annava
  Je moet eerst goed aftakelen en afzien vooraleer je euthanasie krijgt…ik vind niet meteen dat dat een eer is, eigenlijk

  @ Madame
  Omdat Hugo Claus bekend en beroemd is, of omdat men in Nederland menselijker is op dat vlak? (zie reactie van lia)

  @ tantieris
  We zijn niet de enigen die er zo over denken. Al wie een beetje mens is en een nuchter hart heeft laat dit niet onberoerd.

  @ lia
  Het ligt bij dit vrouwtje ook allemaal vast, alles is geregeld met de familie en de hele familie steunt haar in haar wil, omdat het menselijk is en geen misdaad.
  Nu ligt ze inderdaad te wachten tot ze vegeteert, moegetergd door wat haar wordt aangedaan, om uiteindelijk een trage hongerdood te sterven. Menselijk is anders.

  @ tijdtussendoor
  Heel erg is een understatement, vind ik.

  @ zeezicht
  Onmenselijk, dat is het juiste woord.

 8. breeg schreef:

  Ik vond het ook wel raar en straf… maar het probleem ligt naar mijn gevoel bij de behandelende geneesheer. Geloof me, het is niet zo eenvoudig om uw handtekening te zetten onder een doodvonnis, ook al weet je dat die persoon dat vraagt. Ook al weet je als arts dat je haar er zeker geen plezier mee doet om haar in leven te houden… Die geneesheer is ook maar een mens, die heeft ook zijn eigen normen en waarden. Hij had er heel makkelijk een oplossing voor kunnen vinden. Maar je moet dat met je eigen geweten in overeenstemming brengen…
  Als je die beslissing nooit zelf hebt moeten nemen… geloof me, het is veel moeilijker dan je denkt.
  Maar ook ik was pissed, geloof me.

 9. zapnimf schreef:

  Het leven is niet fair. De dood precies ook niet.

 10. blanche schreef:

  De Nederlandse euthanasiewetgeving verschilt niet wezenlijk van de Belgische. Waarom precies vind je de Belgische wetgeving een klotewetgeving? Vind jij dat het kan volstaan dat iemand erom vraagt om hem actief te euthanaseren? Waarom denkt iedereen over een individueel geval te kunnen oordelen op basis van een krantenartikel? Ben je onmenselijk als je niet zonder enige terughoudendheid euthanasie wil toegepast zien bij mensen die klaar zijn met het leven?

 11. micheleeuw schreef:

  Jouw stukje is heel wat meer uitgespit dan het mijne maar ik was dan ook pissed ! Te erg om er meer woorden aan vuil te maken. Mooi geschreven en verwoord. Hopelijk vinden ze vlug een oplossing en wel toevallig dat publiciteit nu niet helpt ! De schijtlaarzen ! (excuse my french)

 12. Margo schreef:

  @ breeg
  Geen enkele arts is verplicht om in te gaan op een vraag tot euthanasie, omdat hij dat gevoelsmatig niet aankan of omdat hij principiële bezwaren heeft tegen euthanasie. Weigert een dokter de gevraagde euthanasie toe te passen, dan moet hij dat klaar en duidelijk zeggen. Indien een dokter zich principieel verzet tegen elke vorm van euthanasie en indien men euthanasie als mogelijkheid wil open houden, dan kan men een andere behandelende geneesheer (huisdokter of specialist) kiezen.
  De arts heeft de deontologische plicht om de continuïteit van de zorg te verzekeren. Dat vereist o.m. dat hij met de patiënt bespreekt welke arts wel bereid zal zijn om de euthanasie uit te voeren.

  @ blanche
  Ik ken die wetgeving niet tot in de puntjes dus ga ik ook geen onderscheid maken tussen die in ons land en die in NL, heel veel zullen ze wel niet afwijken. Ik vind het wel een “klotewetgeving” in het algemeen omdat ze voor iedereen (ook voor geneesheren!) heel onduidelijkheid is (in de reactie op Lia haar commentaar zei ik dat men in NL misschien wel menselijker en soepeler is op dat vlak).
  Dit feit in de media is geen alleenstaand geval, het gaf wel aanleiding om mijn gedacht erover eens in de groep te smijten. Eenieder is vrij om er een andere mening op na te houden, niemand hoeft het met mij eens te zijn, laten we wel wezen.
  Ik vind inderdaad dat het volstaat dat een bepaalde groep van mensen er expliciet om vraagt hen in de dood te begeleiden om daadwerkelijk over te gaan tot actieve euthanasie. Bepaalde groepen zoals terminale patiënten, chronisch zieken, bejaarden die niet willen wachten op een trage natuurlijke aftakeling,…
  Misschien moeten mensen die “geen aanspraak maken” op euthanasie hun vraag anders formuleren en vragen om “Medische hulp bij zelfdoding”. Dat valt in ons land niet onder de euthanasiewetgeving (in NL wel), dat zou het de behandelende arts makkelijker maken qua geweten, omdat de persoon zelf de handeling uitvoert en niet de arts (alhoewel rond die interpretatie in ons land ook alweer heel veel onduidelijkheid bestaat)natuurlijk…

  @ micheleeuw
  Ik heb mijn grootvader jarenlang weten smeken om dood te mogen gaan, die mens was op, zijn lijf takelde zienderogen af, hij was doodongelukkig. Hij is uiteindelijk op een onmenselijke manier doodgegaan toen ze, na hem maanden platgespoten te hebben met morfine en andere rotzooi, dan toch maar gestopt zijn met sederen en ineens ook stopten met de voeding! Dat noemen ze palliatieve zorg en dit wordt met man en macht gepromoot als beste levensbeëindiging. Zorg? My ass!
  Vandaar dat mijn stukje wat meer uitgespit is.

 13. elke schreef:

  Ik vind het moeilijk om hierover te oordelen. Het probleem met wetgeving is dat er altijd een lijn moet getrokken worden en dat er altijd randgevallen zijn die niet geholpen worden (ik bedoel: aan de rand van de lijn, niet sociaal gezien natuurlijk). Hoe ver kan je hiermee gaan. Moeilijke discussie.

Wat denk jij hierover?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s