Uitgebalanceerd

Geplaatst op: 22 maart 2009 door margogogo in Info

We hebben het allemaal: het werkt automatisch, weegt anderhalve kilo, werkt op volle toeren als ons lichaam slaapt, gebruikt in rust  nog een dikke 20% van de zuurstof die we inademen…

Het is een wreed ding, ons brein. Onze hersenen. Ons verstand.

Eigenlijk richt ik mij vooral tot de narrow-minded people onder ons die nog steeds niet doorhebben, of niet willen inzien, dat het brein een orgaan is zoals ook onze nieren, lever, longen, klieren, bloedvaten, milt, maag, darmen en ons hart organen zijn. 

Wanneer een orgaan niet naar behoren werkt wordt er gezocht naar een middel of een manier om het zieke orgaan of de stoornis te genezen of ervoor te zorgen dat er tenminste toch goed mee te leven valt.

Zo ook kan er aan het brein wat schorten, en dat heeft invloed op ons hele zijn. Het is immers verantwoordelijk voor wat ons maakt wie we zijn, het bepaalt ieders eigen “ik” wat betreft gemoedstoestand,  humeur, emoties, gedrag, intelligentie, geheugen, denken, voelen, angst, pijn, interpretatie, intuïtie, zintuiglijke gewaarwording, , dromen, bewustzijn, logica, ruimtelijk inzicht,  …  shall I continue?

Ik ben geen expert in de materie maar ben er wel bijzonder in geïnteresseerd, het fascineert me en ik heb een redelijk onstilbare honger naar kennis en inzicht wat dat betreft. Dat ik een gevoelsmens ben zou daar wel eens voor iets tussen kunnen zitten.

Onze hersenen en al zijn functies zijn zodanig complex dat de wetenschap nog niet echt heel veel weet over de werking ervan. Het is niet te geloven wat voor een ingewikkeld spul dat is maar ‘t is o zo boeiend om te weten en te ontdekken wat men wel al te weten is gekomen. Dat miljarden neuronen worden verbonden, gestuurd, geprikkeld en gereguleerd door diverse neurotransmitters en dat de chemie in balans moet zijn omdat dat  bepaalt hoe we ons voelen en hoe we in het leven staan. Het heeft iets van Yin en Yang, een evenwicht dat onmisbaar is, het ene kan niet zonder het andere, het ene vult het andere aan.

Als het een beetje spaak loopt met de bedrading en de receptie van prikkels in ons brein, dan kan dat grote gevolgen hebben voor je hele gevoelswereld.

Vele mensen beseffen niet dat ons brein een orgaan is waarmee of waarin iets mis kan lopen, zowel bij jou als bij mij, bij je kind, je moeder, je zus, je vriend of vriendin… Men gaat er nogal gemakkelijk vanuit dat er enkel iets compleet mis in het brein bij moordenaars, psychopaten, pedofielen, verkrachters en andere geestelijk gestoorden.

Je hebt last van  ups en downs? Je geheugen hapert? Je kan je moeilijk of niet lang concentreren? Je ben constant futloos? Je hebt constant nood aan rust en slaap? Je hebt bitter weinig zelfvertrouwen? Je bent de grootste twijfelaar ter wereld? Je bent onrustig? Je kan nergens echt van genieten? Je bent angstig zonder aanwijsbare reden? Je slaapt slecht? Je huilt rap? Je hebt zelden zin in seks? Je bent heel erg prikkelbaar? Je voelt je beroerd? Je voelt je depri, terwijl je toch alles hebt wat je hartje begeert? 1 of meer van deze dingen zal iedereen wel al eens gevoeld hebben maar wat als het je leven beheerst? Wat als het de kwaliteit van je leven aantast?

Het wordt allemaal gereguleerd in je hersenen en ja, als daar wat chemische reacties mislopen of een aantal stoffen worden onvoldoende uit zichzelf aangemaakt, of teveel, dan heb je een stoornis die buiten je wil om bepaalt hoe je je voelt. “Wees eens sterk, zet je erover, doe meer je best, hang de luierik niet uit, verman je, concentreer je nu toch eens, weet je dat alweer niet meer?, wees niet zo zwak, doe er  iets aan…” zijn opmerkingen die je al eens te horen krijgt dan. Alsof je er iets kan aan doen dat je je emotioneel belabberd voelt, dat je van de ene minuut op de andere wegzakt in een depressieve bui, dat je moeite hebt om je een half uur aan een stuk te concentreren, dat je de geen energie hebt om kleine karweitjes te doen, dat je niet meteen doorhebt wat iemand vertelt omdat de boodschap traag in je brein binnenkomt, dat je niet kan genieten van een relaxed weekje vakantie in het zuiden…

Nee, daar doe je niet om, je wil er tegen vechten maar je slaagt er niet in. Omdat het niets te maken heeft met je wil. Omdat het ligt aan bepaalde stoffen in de hersenen waarvan er een teveel of teweinig wordt aangemaakt.

Serotonine, noradrenaline, dopamine,… je moet maar eens googelen en eens bekijken wat die woorden betekenen en wat die allemaal voor je doen, je zal versteld staan hoe belangrijk die zijn in ons leven en binnenin in ieder van ons. 

Volgende keer houd ik het een beetje luchtiger, maar het zal ook over dit onderwerp gaan. Hier alvast een voorproefje. Zoek de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen:

female_brain

male_brain

Advertenties
reacties
 1. lia schreef:

  ja dat is sommige mensen komen bepaalde stofjes te kort voor korte of langere tijd of voor ene leven lang, zelf heb ik 20 jaar geleden last gehad van een postnatale depressie mijn dokter een homeopaat tevens zei ‘daar kunnen we het lang en breed over hebben, veel mensen zijn het nietb met mij eens, maar ik zeg dat het een zwaar tekort is aan vitamine B met name 12!’ wil je het proberen met een hoge dosis B? je lichaam heeft veel vitamines gegeven tijdens het dragen van je baby en vaak is het een aanslag op B, velen weten dat niet maar het is wel zo …

  zodoende kreeg ik 3 van die grote B complex tabletten te slikken per dag en uiteindelijk werd ik wel weer beter, zonder welke medicatie dan ook!

  {-♥-}

 2. vandepotgerukte schreef:

  Gelukkig gebruiken wij, mannen, die anderhalve kilo zeer goed aan de tekeningen te zien.

  Was getekend

 3. micheleeuw schreef:

  Zoals je zegt : we/ze kennen er nog niet genoeg van om pasklare oplossingen aan te geven. Zo wordt het ook zo vaak misbegrepen …

 4. zapnimf schreef:

  Ach, zolang we maar blijven onthouden dat het Van Beethoven is, maak ik me nog geen zorgen.

 5. Madame schreef:

  Jij lijkt klaar voor een abonnement op “Psyche&Brein”. :-)

 6. Margo schreef:

  @ lia
  Ik had ook een postnatale depressie na de bevalling maar heb niks geslikt, ook geen vitaminen, omdat ik niet doorhad dat wat ik doormaakte een depressie was. ‘k Had ook vitaminen of medicatie kunnen gebruiken, dan waren de eerste jaren met smurf wel te genieten geweest.
  Soit, het gaat hier niet om een tijdelijke depressie, het gaat om een aangeboren stoornis, een biologische aandoening waarbij bepaalde stoffen zichzelf niet reguleren in de hersenen, wat op een kwellende manier je energie, je gedachtengang, je energiepeil, je emoties, gevoelens en gedrag aantast.
  Hierbij is het noodzakelijk om medicatie te nemen, er bestaat geen vitamine of ander supplement om dat te verhelpen. Een nierpatiënt komt er ook niet met homeopatische bachbloesemdruppeltjes…

  @ vandepotgerukte
  Gelukkig, ja

  @ micheleeuw
  Inderdaad, men wordt snel mis- of helemaal niet begrepen en probeer die biologische reutemeteut maar eens uit te leggen

  @ zapnimf
  Niet goed opgelet Zapnimf, het is van Beethoven,met kleine v
  Zift ik hier een mug?

  @ Madame
  Ben de auteur ervan, Madame :-)
  @

 7. zapnimf schreef:

  Ow oeps, met kleine letter dus! Brein niet genoeg gebruikt!

 8. zeezicht schreef:

  Veel van die dopa-dinges kunnen ook aangemaakt worden door situaties rond je, of door je gevoelens in de juiste richting te sturen.

 9. Beo schreef:

  Dus hoe minder hersens je hebt, hoe minder je ervan moet wakker liggen..? Ben opeens wreed gerustgesteld. ;-)

 10. margogogo schreef:

  @ zapnimf
  Uw brein says no soms, merk ik

  @ zeezicht
  Het heeft iets van een wisselwerking, ja, dat denk ik ook wel

  @ Beo
  Slaap zacht, Beo :-)

Wat denk jij hierover?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s